Η νέα γενιά διεκδικεί την ευκαιρία της στο δήμο Νεάπολης - Συκεών
Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

Ένα απρόσμενο κεντρικό πολιτικό περιεχόμενο παίρνει η εκλογική μάχη στον Δήμο Νεάπολης -Συκεών, όπου συγκρούονται οι κεντρικές πολιτικές επιλογές των κομμάτων καθώς προτείνονται από:

  • το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο Σίμος Δανιηλίδης, μία σταθερή αξία, η οποία διατηρεί το πράσινο στον χάρτη το βράδυ των εκλογών εδώ και 25 χρόνια
  • τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί το σχέδιο της κεντροαριστερής στροφής του κόμματος
  • την κεντροδεξιά, ο Ηλίας Ζάχαρης, ένας 34χρονος επιχειρηματίας, με τον οποίο συμβολίζεται τόσο η ανανέωση όσο και η νέα γενιά που πήρε στα χέρια της την παράταξη τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση του κ.Ζάχαρη έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πριν από 6 μήνες, όταν ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος, πολλοί εντυπωσιάστηκαν με τη “γενναιότητα” του, πολλοί μίλησαν για άγνοια κινδύνου να τα βάλει με ένα “καθεστώς”, αλλά αμφέβαλλαν για το κατά πόσο θα φτάσει στην κάλπη.

Κι αυτό γιατί η εκλογική του παρουσία είχε ως προϋπόθεση να συνδέσει ένα νήμα, το οποίο για τον χώρο της κεντροδεξιάς είχε κοπεί στη δεκαετία του 1990 για τις Συκιές και του 2000 για τη Νεάπολη.
Από τότε στις Συκιές είχε στηρίξει δύο υποψηφίους δημάρχους, που στην επόμενη εκλογή είχαν ενταχθεί στο συνδυασμό του κ.Δανιηλίδη, έναν που μετά τις εκλογές εξαφανίστηκε πολιτικά και έναν κατευθείαν “πράσινο”, που στην επόμενη εκλογή είναι υποψήφιος στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά ο τελευταίος κεντροδεξιός υποψήφιος που εξακολουθεί να είναι στον κομματικό χώρο, είναι ο γιατρός Γιάννης Καρακουλάκης, υποψήφιος το 2006.

Ο νεαρός υποψήφιος όμως διέψευσε τις Κασσάνδρες, καθώς κατάφερε όχι μόνο να συνδέσει το νήμα, αλλά και να μαζέψει όλες τις κομματικές φυλές σε όλο το φάσμα της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, όπως φαίνεται από το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε. Οι 4 άλλοι υποψήφιοι για τον δήμο είναι από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο, όχι διοικητικά, καθώς κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο, αλλά πολιτικά, όπως αποδεικνύεται από το ότι οι προσπάθειες να συγκροτηθεί άλλο δεξιό ψηφοδέλτιο, αποδείχτηκαν ατελέσφορες και έπεσαν στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος οικονομικών της διοίκησης Δανιηλίδη, Δημήτρης Ζιγγερίδης, ο οποίος το 2010 είχε στηριχθεί από τη ΝΔ και το 2014 κατέληξε στον συνδυασμό Δανιηλίδη, όταν τον “έκοψε” η ΝΔ, προσπάθησε να κάνει ένα ψηφοδέλτιο αλλά έπεσε σε τοίχο, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί και προτίμησε τη “σίγουρη αγκαλιά” του Σίμου Δανιηλίδη.

Παράλληλα, όμως, η εσωπαραταξιακή ισχυροποίηση του κ.Ζάχαρη, μείωσε και όσους στην απόφαση του να είναι υποψήφιος έβλεπαν μόνο γενναιότητα, αν όχι αποκοτιά.

Με παραδοσιακές αρχές κι αξίες

Η εσωκομματική ισχυροποίηση προήλθε από την αποδοχή που είχε στους κόλπους της κεντροδεξιάς ο 34χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι πτυχιούχος του γεωλογικού τμήματος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η ατζέντα που ανάδειξε από την αρχή της εκστρατείας στηριζόταν σε αρχές και αξίες, γνώριμες στον συντηρητικό χώρο.

  • Η κατηγορηματική αντίθεση του στη συμφωνία των Πρεσπών, με τις αναφορές στον Παύλο Μελά
  • Η απόλυτη προτεραιότητα του στην ανάδειξη του ελλείμματος ασφάλειας
  • Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης που δεν αμφισβητεί την κομματική ένταξη
  • Η παραδοσιακή προσήλωση του στις αρχές της θρησκείας, έκανε αγιασμό στο εκλογικό κέντρο και κοινώνησε το Πάσχα, όπως είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια.
  • Η σημαντική διάσταση που έχει η οικογένεια στη ζωή του, είναι παντρεμένος και η δουλειά του είναι μία οικογενειακή επιχείρηση στην οποία διαδέχτηκε τον πατέρα του.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική δραστηριότητα ο κ.Ζάχαρης έχει μία σημαντική πείρα καθώς στα 34 του έχει μία θητεία 14 χρόνων στην αυτοδιοίκηση. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Συκεών με ένα σχήμα ευρύτερης συνεργασίας με την Αριστερά, το 2010 εξελέγη στον Καλλικρατικό Δήμο Νεάπολης -Συκεών και το 2014 εξελέγη με την παράταξη Τζιτζικώστα περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. H πρώτη εκλογή του εξασφάλισε την όσμωση με την Αριστερά, με την οποία επικοινωνεί και σήμερα με όρους προσωπικής εμπιστοσύνης, καθώς το σχήμα ήταν τότε πολυπολικό, η δεύτερη του έμαθε ότι η πολιτική είναι παιχνίδι για ψύχραιμους, όταν είχε να αλλάζει στρατόπεδο ο επικεφαλής του πρόσδωσε πείρα στη διοίκηση καθώς του ανατέθηκαν τα καθήκοντα της Πολιτικής Προστασίας. Πιθανόν γιατί ως γιος πυροσβέστη ήξερε από πολιτική προστασία, αλλά το καλοκαίρι του 2018 στις φωτιές της Αττικής, έμαθε όλη η Ελλάδα τη μεγάλη σημασία της.

Το βασικό ζήτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο κ.Ζάχαρης με την υποψηφιότητα του σε έναν δήμο που ποτέ στην ιστορία του δεν είχε δήμαρχο εκτός Αριστεράς, είναι αν είναι υποψήφιος για τώρα ή για μετά. Η απάντηση που έδωσε είναι ότι είναι υποψήφιος για τώρα. Δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να είναι μία πειστική πρόταση στην κοινωνία. Κι αυτό γιατί η απαξίωση που προσέφερε στις ιδέες της Αριστεράς η κυβερνητική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ και η μίζερη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων από τον πιο “πράσινο” δήμαρχο της Ελλάδας, δημιούργησαν την αισιοδοξία ότι η ιστορική παγκόσμια δικαίωση των ιδεών της ελεύθερης οικονομίας και ο καλπασμός της κεντροδεξιάς στην εξουσία, μπορούν να φτάσουν και στον “πράσινο” δήμο της χώρας.
Για πρώτη φορά, όπως λένε παράγοντες του χώρου, δείχνουν να έχουν όλα τα απαραίτητα - νέο, μορφωμένο και δυναμικό υποψήφιο με ήθος και την ιστορία- επιτέλους με το μέρος τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα" στις 11/5/2019