Αποτελεσματική καθαριότητα με ασφαλείς εργαζόμενους και χωρίς σπατάλη
Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

Πριν από λίγο καιρό με πολλή υπερηφάνεια, ο κ. Δανιηλίδης παρουσίασε την ένταξη του Δημου Νεάπολης - Συκεών στην εφαρμογή novoville, μία εφαρμογή μέσω της οποίας ο δημότης ή ο κάτοικος από το κινητό του μπορεί να στέλνει υποδείξεις ή αιτήματα στις δημοτικές υπηρεσίες.
Η εφαρμογή δεν είναι μόνο για τον δικό μας δήμο, αλλά για δήμους σε όλη την χώρα και παρουσιάζει και τα στατιστικά στοιχεία των παρεμβάσεων των δημοτών.

Σύμφωνα με αυτά, στον Δήμο μας, οι δημότες απευθύνθηκαν για πρόβλημα στις υπηρεσίες μέσω της εφαρμογής 24.659 φορές.

Από αυτές οι 15.175 δηλαδή το 61,5% αφορούσαν θέματα της υπηρεσίας καθαριότητος, Ογκώδη αντικείμενα, δέντρα και κλαδιά που έχουν πέσει.

Ο Δήμος μας έχει έκταση 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θεωρητικά αυτή η έκταση σαρώνεται καθημερινά από την υπηρεσία καθαριότητας.

Χρειάζεται η υπόμνηση του δημότη για να μαζευτούν τα ογκώδη ή τα κλαδιά; Προφανώς όχι. Η υπηρεσία του δήμου μπορεί να τα εντοπίσει και να ειδοποιήσει την υπηρεσία των ογκωδών να τα μαζέψει.
Δεν το κάνει όμως. Δεν το κάνει γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί και γιατί δεν έχει την οργάνωση να το κάνει.

Αυτό προφανώς δεν είναι ζήτημα προσωπικού. Είναι ζήτημα οργάνωσης.

Η διοίκηση του Δήμου μας υστερεί στα ζητήματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών, στην εξυπηρέτηση της οποίας πρέπει να τάξει τις υπηρεσίες.
Όμως τον τελευταίο καιρό στις υπηρεσίες του Δήμου μας. Εργαζόμενοι με συμβάσεις δικαιώθηκαν στο δικαστήριο, όπου υποστήριξαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου.

Δεν αμφισβητώ ούτε την απόφαση του δικαστηρίου, ούτε την πεποίθηση τους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Αμφισβητώ όμως πολύ σοβαρά ότι η διοίκηση γνωρίζει ποιες είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προκύπτει από τα στοιχεία του novoville αλλά και από τη μείωση των δημοτικών τελών που αποφασίστηκε για εφέτος.

Όπως είναι γνωστό τα τέλη είναι ανταποδοτικά, δηλαδή ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες για τις οποίες καταβάλλονται.

Εφέτος ο Δήμος Νεάπολης Συκεών τα μείωσε τα δημοτικά τέλη, χωρίς να εξηγήσει από ποια οικονομία στα έξοδα έγινε εφικτή η μείωση. Αυτό έχει μία και μοναδική ερμηνεία. Τόσα χρόνια εισέπραττε αυξημένα δημοτικά τέλη, που δεν ήταν αντίστοιχα με τις υπηρεσίες.

Για όλα αυτά είναι απαραίτητο να ξαναδούμε την υπόθεση της καθαριότητας από την αρχή. Να κάνουμε την υπηρεσία λειτουργική και αποτελεσματική με εργαζόμενους που θα αισθάνονται ασφαλείς,(δηλαδή δεν θα έχουν ευέλικτες σχέσεις εργασίας, συμβάσεις ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα να είναι όμηροι του εκάστοτε δημάρχου) και τέλη που ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες.

Η καθαριότητα είναι η κορωνίδα των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Σήμερα στον Δήμο μας είναι αναποτελεσματική, σπάταλη και ακριβή. Αλλά ξέρουμε πώς να το διορθώσουμε!